OVER ONS

Café de Zwaan in Enspijk bestaat al sinds ca. 1880. Vroeger was het café een herberg met koeienstal en lag het gelegen aan de doorgaande weg van Geldermalsen naar Leerdam en was het een chauffeurscafé - wegrestaurant.  Vrachtwagenchauffeurs, boeren en mensen van Rijkswaterstaat kwamen altijd iets eten en drinken als ze naar Geldermalsen gingen. Het perceel lag in het verleden tot aan de Korte Veersteeg.

In de jaren 70 is de herberg en koeienstal door familie de Bruin omgebouwd tot eetcafé en terras en werd de koeienstal omgebouwd tot woonhuis en biljartzaal. Er was zelf een plaatselijke biljartclub in gevestigd.
Sinds juni 1993 runt de familie van Doesburg het eetcafé.

In het voorjaar, tijdens de bloesem periode en zomers maken veel toeristen gebruik van het eetcafé.

In januari 2022 is het biljartclub gestopt en heeft de biljartzaal een andere invulling gekregen als zaaltje voor activiteiten en extra zitgelegenheid.
Heden 2024 is het eetcafé - restaurant met gezellig ruim terras dat goed bezocht wordt door o.a. de vele toeristen die graag hier langs de rivier Linge wandelen, fietsen of kanoën. Maar ook de bezoekers van de campings en camperplekken en bed & Breakfasten in de omgeving weten het eetcafé te vinden.
Doordat Enspijks langs de snelweg A2 gevestigd is komen ook regelmatig bezoekers van de snelweg af om een een hapje te eten en daarna hun reis weer te vervolgen.